ua en ru

Рада прийняла в першому читанні закон Порошенко про створення Антикорупційного бюро

Народні депутати України підтримали у першому читанні законопроект Президента України Петра Порошенка № 5085 "Про систему спеціально уповноважених суб'єктів у сфері протидії корупції"

Народні депутати України підтримали у першому читанні законопроект Президента України Петра Порошенка № 5085 "Про систему спеціально уповноважених суб'єктів у сфері протидії корупції". За відповідне рішення проголосували 278 депутатів при мінімально необхідних 226 депутатів.

Також нардепи підтримали пропозицію голови Верховної Ради України Олександра Турчинова про скорочену підготовку цього законопроекту до другого читання, щоб депутати могли розглянути його у другому читанні вже 14 жовтня 2014 р.

Згідно з законом, Національне антикорупційне бюро є державним правоохоронним органом, завданням якого є протидія кримінальним корупційним правопорушенням, які вчинені вищими посадовими особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та становлять загрозу національній безпеці.

Координацію діяльності спеціально уповноважених суб'єктів у сфері протидії корупції, а також нагляд за додержанням ними законів здійснює Генеральний прокурор України та уповноважені ним прокурори.

Згідно з законопроектом, Національне антикорупційне бюро здійснює оперативно-розшукові заходи з метою попередження, виявлення, припинення та розкриття кримінальних правопорушень, віднесених законом до його підслідності; здійснює досудове розслідування кримінальних правопорушень, віднесених законом до його підслідності; проводить відповідно до закону перевірку на доброчесність осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування; вживає заходи щодо розшуку та арешту коштів та іншого майна, які можуть бути предметом конфіскації або спеціальної конфіскації у кримінальних правопорушеннях, віднесених до підслідності Національного бюро, здійснює діяльність щодо зберігання коштів та іншого майна, на яке накладено арешт.

Національне бюро та його працівники мають право заводити оперативно-розшукові справи та здійснювати гласні та негласні оперативно-розшукові заходи, подавати до суду позови про визнання недійсними угод, а також витребувати через прокурора від правоохоронних органів оперативні матеріали та кримінальні провадження, що стосуються кримінальних правопорушень, віднесених законом до підслідності Національного бюро.

Крім того, працівники Національного бюро мають право зберігати, носити та застосовувати вогнепальну зброю і спеціальні засоби, а також застосовувати заходи фізичного впливу на підставах і в порядку, передбачених законом України "Про міліцію" та іншими законами.

Згідно з документом, для забезпечення виконання завдань Національного бюро утворюються його територіальні управління. Гранична чисельність центрального та територіальних управлінь Національного бюро становить 700 осіб, у тому числі не більше 200 осіб начальницького складу.

Керівництво діяльністю Національного бюро здійснює його директор, який призначається на посаду та звільняється з посади Президентом України. Директор бюро призначається строком на 7 років. Одна і та ж особа не може обіймати цю посаду 2 строки підряд.

Не може бути призначена на посаду директора Національного бюро особа, яка два роки тому входила до складу керівних органів політичної партії або знаходилася у трудових чи інших договірних відносинах з політичною партією.

Громадяни України, які вперше зараховуються на посади начальницького складу Національного бюро та, складають присягу. До вступу на службу до Національного бюро, а також не рідше одного разу на рік під час проходження служби в Національному бюро працівники Національного бюро проходять психофізіологічне дослідження із застосуванням поліграфа. Порядок здійснення психофізіологічного дослідження із застосуванням поліграфа визначається Кабінетом міністрів України.

До Національного бюро відряджаються прокурори для виконання повноважень прокурора під час досудового розслідування кримінальних правопорушень, віднесених до підслідності Національного бюро. До бюро може бути відряджено працівників інших державних органів.

Директор Національного бюро щороку не пізніше 10 лютого та 10 серпня звітує Президенту України, Верховній Раді України та Кабінету міністрів України про діяльність Національного бюро протягом попередніх 6 місяців.

Цей закон набирає чинності з дня його опублікування та вводиться в дію через три місяці з дня набрання ним чинності.

Нагадаємо, 16 вересня 2014 р. народним депутатам з трьох спроб не вистачило голосів для прийняття цього законопроекту в першому читанні.