ua en ru

Рада прийняла в першому читанні закон про парламентську опозицію

Народні депутати прийняли в першому читанні законопроект № 4494 про парламентську опозицію. За відповідне рішення проголосували 233 нардепів.

Народні депутати прийняли в першому читанні законопроект № 4494 про парламентську опозицію. За відповідне рішення проголосували 233 нардепів.

Як раніше заявив спікер Верховної Ради України Олександр Турчинов за підсумками наради з лідерами депутатських груп і фракцій, депутати домовилися, що сьогодні ухвалять рішення щодо закону про парламентську опозицію.

"Щоб ми знаходили консенсус в залі, ми домовилися, що зараз ми практично без обговорення будемо приймати рішення щодо закону про парламентську опозицію. Заслухаємо тільки голови комітету... і в першому читанні приймемо цей закон", - заявив Турчинов.

"Існує необхідність законодавчо забезпечити політичну рівність діяльності парламентської більшості і меншості, обліку різних політичних інтересів у процесі вирішення питань державного значення. Конструктивна діяльність парламентської опозиції у демократичних державах забезпечує конкуренцію альтернативних напрямків розвитку і діяльності різних сфер суспільного життя і залежить, зокрема, від рівня її формальної інституціоналізації та можливості впливу на законодавчий процес", - зазначив голова комітету з питань правової політики Валерій Писаренко.

За його словами, для забезпечення належного виконання своїх функцій опозицією доцільно на законодавчому рівні прописати формальні гарантії інститута парламентської опозиції.

"Метою цього проекту є врегулювання правовідносин у сфері здійснення опозиційної діяльності у Верховній Раді України, визначення парламентської опозиції у функціонуванні суспільства і держави, принципів відносин між коаліцією депутатських фракцій у Верховній Раді України та парламентською опозицією, забезпечення законодавчих гарантій діяльності парламентської опозиції", - підкреслив Писаренко.

Законопроектом пропонується визначити засади та гарантії здійснення опозиційної діяльності, що має представницький та плюралістичний (різноманітний) характер і забезпечує підзвітність і підконтрольність перед виборцями органів держвлади.