ua en ru

Рада прийняла в першому читанні законопроект про державні інвестиції

Народні депутати підтримали в першому читанні урядовий законопроект № 2258 "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо державних інвестиційних проектів". За відповідне рішення проголосували 239 нардепів із 226 мінімально необхідних.

Як заявив міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавічус під час подання даного законопроекту в парламенті, прийняття цього документа входить в програму Світового банку щодо виділення Україні 800 млн дол.

"Мова йде про 800 млн дол. від Світового банку і японського уряду. Якщо ми приймемо закон, то гроші прийдуть вже в кінці квітня. Гроші ці треба обов'язково прийняти для стабілізації ситуації в країні", - зазначив Абромавічус.

Він нагадав, що на даний момент 90% всіх державних інвестицій не мають жодного економічного обґрунтування. "Тому закон пропонує механізм, як забезпечити порядок у цій сфері", - заявив міністр.

Він також зазначив, що закон в цілому має бути прийнятий через два тижні після доопрацювання після першого читання, а на даному етапі Мінекономіки врахував поправки.

"Ми готові прийняти поправку про те, щоб державні інвестиції не мали відношення до місцевим бюджетам. Тому ми пропонуємо виключити Державний фонд регіонального розвитку. Також до другого читання ми пропонуємо уточнити утворення міжвідомчої комісії з питань інвестицій. Пропонуємо до неї включити членів бюджетного комітету", - заявив Абромавічус.

Згідно з пояснювальною запискою, цим законопроектом визначаються поняття "державний інвестиційний проект" і "державні (місцеві) капітальні вкладення".

Також проект визначає загальний обсяг державних капітальних вкладень та пріоритетні напрями (сфери, галузі) вкладень Основними напрямами бюджетної політики на наступний бюджетний період.

Також законопроект передбачає надання Міністерством фінансів планових та прогнозних обсягів державних капітальних вкладень на розробку і реалізацію державних інвестиційних проектів до 15 квітня кожного року в Мінекономрозвитку.

Законопроект також встановлює прозорий і колегіальний розподіл бюджетних коштів у межах загального обсягу державних капітальних вкладень для продовження (завершення) реалізації раніше розпочатих інвестиційних проектів і нових.

Згідно з документом, список державних інвестиційних проектів (із зазначенням обсягів фінансування) відображається окремим додатком до пояснювальній записці до проекту державного бюджету.

Нагадаємо, як заявив вчора міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавічус, законопроект за державним капітальних інвестицій, підпадає під програму Світового банку щодо надання Україні 800 млн дол.

Обсяг капітальних інвестицій в Україні в 2014 р. скоротився на чверть.