ua en ru

Рада прийняла за основу законопроект щодо запобігання домашнього насильства

Рада прийняла за основу законопроект щодо запобігання домашнього насильства Фото: Верховна Рада (УНІАН)

За документ проголосували 238 депутатів

Верховна Рада України підтримала за основу законопроект №5294 "Про запобігання та протидію домашньому насильству". За документ проголосували 238 депутатів ВР, передає кореспондент РБК-Україна.

Наголошується, що документ спрямований на реалізацію положень Національної стратегії в галузі прав людини. Необхідність прийняття акта зумовлена підготовкою до ратифікації Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьби із цими явищами (Стамбульська конвенція).

"Масштаби явища важко оцінити через відсутність даних, оскільки проводиться збір інформації тільки про насильство в сім'ї, і цифри щорічно збільшуються: за статистичними даними Мінсоцполітики, в Україні в 2015 році зафіксовано 103 101 звернення з приводу насильства в сім'ї, з них 89 551 - від жінок. Але і ці дані не можна вважати показовими, оскільки насильство є латентним явищем, факт якого в більшості випадків приховується", - зазначають автори проекту закону.

Зокрема, в документі пропонується впровадження комплексного підходу до боротьби з домашнім насильством, істотне доповнення існуючих інструментів такої боротьби, введення нових визначень термінів, і інші норми, спрямовані на поліпшення захисту потерпілих від домашнього насильства.

Суть законопроекту

Документом передбачається створення Єдиного державного реєстру випадків домашнього насильства і заборонний припис для кривдників жертв домашнього насильства. Планується встановити, що власником реєстру буде Міністерство соціальної політики, а його адміністратором - державне підприємство, визначене Міністерством.

До реєстру вносяться відомості про особу, яка повідомила про вчинення домашнього насильства; постраждалому особі і кривдника; сам випадок насильства (дата, форма і місце, результати заходів в сфері запобігання домашньому насильству). Також проектом закону передбачені спеціальні заходи щодо протидії домашньому насильству, зокрема термінове заборонне і обмежуюче розпорядження щодо кривдника, взяття на профілактичний облік кривдника, а також його направлення на проходження програми для кривдників.

Відзначимо, що в ході обговорення законопроекту було прийнято поправку з голосу - з документа були вилучені всі згадки про гендер і сексуальної орієнтації.

Підкреслимо, що нардепи вирішили залучити до підготовки документу у другому читанні представників Всеукраїнської ради церков.

Нагадаємо, ВР має намір удосконалити законодавство щодо захисту дітей від сексуального насильства.