ua en ru

Рада передбачила поетапне введення вимог екологічної безпеки транспортних засобів

Рада передбачила поетапне введення вимог екологічної безпеки транспортних засобів Фото: Верховна Рада України (rada.gov.ua)

За документ проголосували 243 депутати

Верховна Рада України підтримала за основу і в цілому законопроект №5624 "Про внесення змін до Закону України "Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів" щодо посилення адаптаційної здатності та поетапного запровадження в Україні міжнародних екологічних вимог до транспортних засобів". За документ проголосували 243 парламентарія, передає кореспондент РБК-Україна.

Основною метою законопроекту є підвищення рівня екологічності автомобільного парку України шляхом стимулювання розвитку ринку автотранспортних засобів екологічного стандарту "Євро-5".

Законопроектом передбачається внести зміни до закону "Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів". Зокрема, мова йде про можливості ввезення в Україну транспортних засобів виробництва і реєстрації після 1 січня 2018 року, вироблених в Україні або ввезених на митну територію України до 31 грудня 2019 року включно і тих, що мають чинний сертифікат або інший документ про підтвердження відповідності, виданий згідно із законодавством України, який підтверджує, що конструкція даного транспортного засобу відповідає екологічним нормам не нижче рівня "Євро-5".

Відповідно пропуск на митну територію України з метою вільного обігу та першf державна реєстрація в Україні транспортних засобів як вироблених в Україні, так і ввезених на митну територію України, нових і вживаних, здійснюватиметься за умови їх відповідності екологічним нормам не нижче рівня "Євро-6" - з 1 січня 2020 року.

Підкреслюється, що основним завданням законопроекту є надання можливості адаптації виробництва та ринку транспортних засобів до поетапного впровадження в нашій країні вимог екологічної безпеки, які відповідають міжнародним природоохоронним нормам для колісних транспортних засобів.

Нагадаємо, Рада прийняла за основу закон щодо реформування сфери паркування транспорту.