ua en ru

Рада надала право Кабміну позапланово випускати ОВДП для фінансування Фонду гарантування вкладів

Народні депутати підтримали у першому читанні та в цілому законопроект № 4983 "Про внесення змін до закону України "Про державний бюджет України на 2014 р." (щодо фінансової підтримки Фонду гарантування вкладів фізичних осіббанківської системи)".

Народні депутати підтримали у першому читанні та в цілому законопроект № 4983 "Про внесення змін до закону України "Про державний бюджет України на 2014 р." (щодо фінансової підтримки Фонду гарантування вкладів фізичних осіббанківської системи)". За відповідне рішення проголосували лише 261 депутат.

Законопроект пропонує доповнює закон України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» новою статтею 23-1, згідно з якою пропонується надати право Кабінету міністрів України здійснювати випуски облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) понад встановлені обсяги в обмін на ці облігації фінансових векселів, виданих Фондом гарантування вкладів фізичних осіб, з відповідним коригуванням граничного обсягу державного боргу. При цьому, на обсяг випущених ОВДП Мінфін України збільшує відповідні планові показники фінансування державного бюджету.

На обсяг випущених ОВДП Міністерство фінансів України збільшує відповідні показники фінансування державного бюджету понад обсяги, затверджені у додатку № 2 до цього закону.

Зазначимо, що у державному бюджеті на 2014 р. кошти для підтримки Фонду не передбачені.

Як зазначається у пояснювальній записці до законопроекту, Фонд гарантування вкладів не лише забезпечує виплату гарантованих сум вкладів, але й здійснює заходи, пов'язані з виведенням з ринку неплатоспроможних банків. Так, протягом 2013-2014 рр. Фондом було введено тимчасову адміністрацію у 7 банках та у 2 банках запроваджено процедуру ліквідації.

Таким чином, як зазначається у пояснювальній записці, законопроект передбачає забезпечення фінансової спроможності Фонду задля виконання ним визначених законодавством функцій у випадку суттєвого зниження його коштів.

"Тобто уряд видає фонду облігації, фонд в замін надає уряду векселі. При отриманні облігацій фонд може отримати в Національному банку або в любій іншій фінансовій установі кредит для виплати вкладів фізичним особам або продати ці облігації суб'єктам господарювання", - повідомив під час представлення даного законопроекту у ВР нардеп з фракції "Батьківщина" Валерій Дубіль.

За його словами даний законопроект погоджений з Світовим банком, з Міжнародним валютним фондом та Міністерством фінансів та сприятиме захисту прав вкладників, відновлення довіри до банківської системи громадян та стабільності роботи банківської системи.