ua en ru

Рада доручила відкрити архіви НКВС

Рада доручила відкрити архіви НКВС

Народні депутати підтримали в цілому законопроект № 2540 "Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917 - 1991 рр.". За відповідне рішення проголосував 261 нардеп при 226 мінімально необхідних.

У першому читанні за цей закон проголосував 271 парламентар.

Метою закону є забезпечення відкритості архівної інформації репресивних органів тоталітарного комуністичного режиму 1917-1991 рр., створення механізмів реалізації права кожного на доступ до архівної інформації шляхом: визначення поняття репресивних органів тоталітарного комуністичного режиму 1917-1991 рр., визначення режиму доступу до зазначеної архівної інформації, встановлення виключного переліку підстав обмеження доступу до архівної інформації, встановлення відповідальності за необґрунтоване віднесення такої архівної інформації до інформації з обмеженим доступом, її ненадання, неправомірної відмови у наданні, неповного надання архівної інформації.

Також закон доручає здійснити передачу документів та інших носіїв архівної інформації репресивних органів тоталітарного комуністичного режиму 1917-1991 рр. в спеціалізований галузевий державний архів Українського інституту національної пам'яті з архівних підрозділів сучасних правоохоронних органів і спецслужб України з метою звільнення останніх від здійснення непередбачених законодавством України функцій.

Нагадаємо, сьогодні Рада засудила комуністичний та нацистський тоталітарні режими, а також визнала ОУН і УПА борцями за незалежність України.