ua en ru

Рада підтримала закон про будівництво доріг за принципом концесії

Рада підтримала закон про будівництво доріг за принципом концесії Фото: ВРУ (twitter.com/TheBankova)

Існуючі автошляхи не передаватимуться в концесію

Верховна рада України підтримала закон №6766 про будівництво доріг за принципом концесії. За відповідний закон проголосували 233 нардепи.

Так, Рада прийняла закон "Про внесення змін до Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері будівництва та експлуатації автомобільних доріг", яким уточнено поняття "концесійні дороги".

Як повідомив міністр інфраструктури України Володимир Омелян у Facebook, існуючі автошляхи не передаватимуться в концесію.

"Перший інфраструктурний законопроект, який було розглянуто парламентом, - про будівництво доріг за принципом концесії. Підтримано 233 голосами за основу і в цілому! Ще раз наголошую: існуючі автошляхи не передаватимуться в концесію. Концесійною може бути виключно нова дорога, яка пролягає паралельно до існуючої, щоб користувачі мало право обирати: їхати платною дорогою чи безкоштовною", - зазначив Омелян.

Відповідним законом передбачено, зокрема, що:

  • на умовах концесії можуть передаватись для будівництва та експлуатації дороги загального користування державного значення;
  • рішення щодо проведення концесійного конкурсу приймає Кабінет міністрів України;
  • Кабінет иіністрів України визначає максимальний розмір плати за разовий проїзд дорогами, побудованими на умовах концесії;
  • концесійні платежі зараховуються до Державного бюджету України.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Кабінет міністрів України у грудні 2017 року схвалив зміни до закону про концесії.