ua en ru

Рада підтримала посилення відповідальності за несплату аліментів

Рада підтримала посилення відповідальності за несплату аліментів Фото: ВРУ (РБК-Україна)

Законопроект спрямований на забезпечення належного виконання рішень про стягнення аліментів

Верховна Рада України сьогодні, 16 листопада, підтримала законопроект №7277 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості по сплаті аліментів". Про це йдеться в повідомленні прес-служби ВРУ.

Законопроект спрямований на забезпечення належного виконання рішень про стягнення аліментів.

Так, законопроектом пропонується спростити порядок встановлення тимчасового обмеження у праві виїзду боржника, ввести нові засоби примусового виконання рішень, які можуть використовуватися тільки до боржника, у якого наявна заборгованість зі сплати аліментів у розмірі, що сукупно перевищує суму відповідних платежів за шість місяців.

Крім того, пропонується запровадити новий вид адміністративного стягнення у вигляді соціальних робіт, зокрема, в законопроекті пропонується установка приписи, згідно з якою передбачається, що у разі наявності заборгованості із сплати аліментів у розмірі, що сукупно перевищує суму відповідних платежів за шість місяців, питання тимчасового виїзду дитини за межі України на термін, що перевищує один місяць, самостійно вирішує той з батьків, з яким рішенням суду визначено місце проживання дитини

Нагадаємо, раніше міністр юстиції Павло Петренко заявив, в органах юстиції перебувають понад 600 тис. справ проти тих, хто ухиляється від сплати аліментів.