ua en ru

Рада підтримала спрощення процедури позбавлення нардепів недоторканості

Народні депутати України підтримали законопроект № 3883 "Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України". За відповідне рішення проголосували 235 народних депутатів.

Оскільки опозиція продовжує блокувати трибуну та президію ВР, парламентська більшість голосувала за даний законопроект підняттям рук. Лічильна комісія фіксувала результати голосування.

Відповідно до закону оптимізуються строки розгляду зазначеного питання Верховною Радою; всі факти, пов'язані з притягненням до кримінальної відповідальності, затриманням чи арештом народного депутата України досліджуються безпосередньо на пленарному засіданні Верховної Ради за участі усього депутатського корпусу, а не в профільному комітеті (заслуховується народний депутат, розглядаються його письмові пояснення та ін.); народному депутату у процесі розгляду зазначеного питання надається право на представника, який може кваліфіковано представити його інтереси; народному депутату також у повному обсязі забезпечується право на захист у порядку, визначеному Кримінальним процесуальним кодексом та іншими законами.

Проте як повідомив народний депутат від фракції "Батьківщина" Валерій Головко на своїй сторінці у соц. мережі Facebook, цей документ передбачає спрощення процедури позбавлення депутатів ї недоторканності.

За його словами, принциповими положеннями цьому законопроекту є:

1) Скорочуються терміни розгляду ВР питання про позбавлення народного депутата недоторканості та притягнення його до кримінальної відповідальності;

2) Факти, пов'язані з притягненням до кримінальної відповідальності, затриманням чи арештом народного депутата України досліджуються безпосередньо на пленарному засіданні ВРУ. Без попереднього висновку комітету, до предмета відання якого входять питання депутатської етики;

3) Розгляд питання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт відбувається без пояснень народного депутата чи за його відсутності, що фактично позбавляє його можливості встановити справедливість.