ua en ru

Рада не підтримала надання добровольцям права на статус учасника бойових дій

Рада не підтримала надання добровольцям права на статус учасника бойових дій Фото: Верховна Рада

Нардепи повернули документи на доопрацювання суб'єкту законодавчої ініціативи

Народні депутати не підтримали в першому читанні законопроект №1684-1 "Про внесення зміни до статті 6 закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (щодо соціальних та майнових гарантій учасникам добровольчих батальйонів)". За відповідне рішення проголосував лише 131 нардеп при 226 мінімально необхідних, передає кореспондент РБК-Україна.

Також парламентарії відхилили альтернативний законопроект №1684-1, за який у першому читанні віддали лише 206 голосів.

Після цього за пропозицією голови Верховної Ради Володимира Гройсмана нардепи повернули два ці документи на доопрацювання суб'єкту законодавчої ініціативи. За це проголосували 227 депутатів.

Законопроект №684 пропонує внести зміни до пункту 19 частини першої статті 6 закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" та надати право на встановлення статусу учасника бойових дій учасникам добровольчих батальйонів, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції.

Водночас законопроект №1684-1 пропонує доповнити пункт 19 частини першої статті 6 закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" новим абзацом, згідно з яким встановити, що Міністерство оборони України та його структурні підрозділи зобов'язані забезпечити видачу довідок, підтверджують участь в антитерористичній операції, всім без винятку військовослужбовцям (резервістам, військовозобов'язаним), у тому числі військовослужбовцям Національної гвардії України, Служби безпеки України, Міністерства внутрішніх справ України та інших організацій, передбачених пунктом 19 статті 6 зазначеного закону. Довідки пропонується видавати протягом 7 робочих днів з моменту прийняття рішення про демобілізацію та/або протягом 3 робочих днів з моменту звернення відповідних осіб.

Нагадаємо, Рада хоче дозволити іноземним громадянам службу за контрактом в Україні.