ua en ru

Рада підтримала у першому читанні законопроект про правовий статус осіб, зниклих безвісти

Рада підтримала у першому читанні законопроект про правовий статус осіб, зниклих безвісти Фото: будівля ВРУ (РБК-Україна)

Рада підтримала законопроект №5435

Верховна Рада України підтримала у першому читанні законопроект про правовий статус осіб, зниклих безвісти (проект закону №5435). За відповідне рішення проголосували 235 народних депутатів, передає кореспондент РБК-Україна.

"Хочу звернутись до родин осіб, які зникли без вісти, будь ласка, ви маєте всі здавати ДНК-тест", - заявила перший віце-спікер Ради Ірина Геращенко перед голосуванням.

Нагадаємо, голова комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець закликала здати аналіз ДНК всіх громадян, які розшукують своїх родичів, зниклих у зоні проведення АТО на Донбасі.

На кінець грудня 2017 року, в єдиній базі даних ДНК було внесено 866 ДНК-профілів, які були виділені з 2117 фрагментів тіл, доставлених пошуковими експедиціями із зони бойових дій.

Як повідомляла нардеп Ірина Геращенко, на окупованих територіях сходу України перебуває 132 українських заручники, ще 408 особи зникли безвісти.

При цьому вона зазначала, що дані можуть бути не точними, оскільки поки тривають бойові дії точні цифри встановити важко.

При цьому глава СБУ Василь Грицак заявляв, що з початку агресії Російської Федерації (РФ) зниклими безвісти вважаються 403 громадянина України, в тому числі 123 військовослужбовців, бійців добровольчих батальйонів і міліціонерів.