ua en ru

Рада підтримала за основу урядовий законопроект про приватизацію

Рада підтримала за основу урядовий законопроект про приватизацію Фото: Володимир Гройсман (facebook.coom/strumkovskij)

Закон повинен спростити приватизацію

Верховна Рада України підтримала за основу урядовий законопроект №7066 про приватизацію, передає кореспондент РБК-Україна.

Документ підтримали 258 парламентарів.

У проекті Закону передбачено визначення термінології, принципів приватизації, об’єктів та суб’єктів приватизації, ознак об’єктів, що не підлягають приватизації.

Проектом встановлюється нова спрощена класифікація об’єктів приватизації: об’єкти малої приватизації та об’єкти великої приватизації, вимоги до покупців об’єктів приватизації та обмеження щодо їх участі у приватизації, відповідальність за недостовірність, неповноту поданих документів, розширено коло об’єктів, які можуть підлягати приватизації.

Документом встановлюється чіткий порядок приватизації, вимоги до формування та затвердження переліків об’єктів, які підлягають приватизації, порядок прийняття рішення про приватизацію. Ініціювати приватизацію об’єктів зможуть державні органи приватизації, уповноважені органи управління, інші суб’єкти управління об’єктами державної власності або покупці.

Перелік об’єктів великої приватизації, що підлягають приватизації затверджується Кабінетом міністрів України за поданням Фонду державного майна України. Переліки об’єктів малої приватизації, що підлягають приватизації, затверджуються Фондом державного майна України.

З метою спрощення процедур та підвищення інвестиційної привабливості об’єкти приватизації будуть продаватися без земельних ділянок.

Приватизація державного майна, згідно з проектом, здійснюватиметься шляхом продажу об’єктів права державної власності на аукціоні, у тому числі: аукціоні з умовами, аукціоні без умов, аукціоні із зниженням стартової ціни, аукціон за методом покрокового зниження стартової ціни та подальшого подання цінових пропозицій, аукціоні за методом вивчення цінових пропозицій, та викупу об’єктів приватизації. Продаж об’єктів малої приватизації здійснюється на електронних аукціонах. При цьому документом встановлюються вимоги до проведення аукціонів об’єктів малої та великої приватизації.

Законопроектом також визначаються особливості викупу окремих об’єктів приватизації, зокрема акцій (часток), що належать державі в статутних капіталах господарських товариств, інших господарських організацій та підприємств, заснованих на базі об’єднання майна різних форм власності.

Вказано, що підготовка до приватизації та продаж об’єктів великої приватизації здійснюється із залученням на конкурсних засадах радників у встановленому Кабміном порядку, окрім випадків передбачених цим законом. Конкурсний відбір радників здійснюється з дотриманням принципів конкурентності, рівноправності, загальнодоступності, гласності та прозорості, незалежності членів конкурсної комісії. Урядом встановлюватимуться критерії для відбору радників.

Разом з цим за рішенням Кабміну підготовка до приватизації (продажу) об’єктів великої приватизації може здійснюватись без залучення радників.

Нагадаємо, раніше представник президента в парламенті Ірина Луценко заявила, що проведення приватизації державного майна та створення антикорупційного суду є одними з основних рекомендацій Міжнародного валютного фонду (МВФ).