ua en ru

Рада планує врегулювати відкликання депутатів місцевих рад

Рада планує врегулювати відкликання депутатів місцевих рад Фото: Верховна Рада

За таке рішення проголосували 227 депутатів

Верховна Рада України у першому читанні за основу підтримала законопроект №3693 "Про внесення змін до закону України "Про статус депутатів місцевих рад" (щодо відкликання депутатів місцевих рад)". За таке рішення проголосували 227 депутатів ВРУ.

"Суспільство потребує дієвого механізму дострокового припинення повноважень депутатів місцевих рад у випадках, коли діяльність депутата не сумісна, як з вимогами законодавства, так і з суспільними очікуваннями, не виконання депутатом завдань передбачених установчими документами партії, що висувала цього депутата", - сказано в пояснювальній записці.

Законопроектом пропонується врегулювати питання відкликання депутата місцевої ради, як за народною ініціативою, так і за ініціативою партійної організації, яка висувала цього депутата.

Документ передбачає внесення змін до закону "Про статус депутатів місцевих рад", скасовуючи норму, яка передбачає, що громадяни України мають право вносити пропозицію про відкликання депутата місцевої ради за народною ініціативою не раніше ніж через рік з моменту набуття таких повноважень.

Крім того, надається право відкликання депутата місцевої ради керівному органу партії, який погоджував рішення відповідних зборів (відповідної конференції) про висування виборчого списку кандидатів до відповідно ради.

Нардепи прийняли законопроект з правкою про поширення дії закону виключно на членів партій - депутатів місцевих рад, обраних на місцевих виборах 25 жовтня на момент реєстрації.

Нагадаємо, Рада призначила вибори у Кривому Розі на 27 березня 2016 року.