ua en ru

Рада планує дозволити зберігання інформації держорганів у хмарних сховищах

Рада планує дозволити зберігання інформації держорганів у хмарних сховищах Фото: Верховна Рада України

Пропонується введення до законодавства понять системи хмарних обчислень та надавача хмарних послуг

Верховна Рада України підтримала за основу законопроект №4302 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обробки інформації в системах хмарних обчислень". За документ проголосували з другого разу 229 парламентарів (спочатку 214 нардепів), передає кореспондент РБК-Україна.

Зокрема, метою законопроекту є створення умов для більш ефективного використання державних ресурсів шляхом впровадження новітніх технологій, зокрема при обробці інформації (крім інформації, яка в установленому порядку віднесена до державної таємниці), якою володіють органи держвлади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, органи влади Автономної Республіки Крим, інші суб'єкти, що здійснюють владні управлінські функції відповідно до законодавства та рішення яких є обов'язковими для виконання, держпідприємства, установи та організації.

Так, проектом закону пропонується введення до законодавства понять системи хмарних обчислень та надавача хмарних послуг, визначення їх правового статусу; розширення можливостей щодо використання різних засобів захисту при обробці у системі хмарних обчислень інформації, яка не становить державної таємниці.

Також передбачається впровадження можливості використання систем хмарних обчислень, які мають сертифікати відповідності національним або міжнародним стандартам у сфері захисту інформації; впровадження концепції зобов’язань надавача хмарних послуг.

Документом пропонується розширення кола суб’єктів, які можуть обробляти персональні дані, володільцями яких є органи державної влади чи органи місцевого самоврядування.

Нагадаємо, раніше інженери з університету штату Алабама створили прототип системи, що прагне локально зберегти хмарні сховища у вигляді мікрокомп'ютерів, вбудованих в одяг.