ua en ru

Рада планує передбачити створення Українського культурного фонду

Рада планує передбачити створення Українського культурного фонду Фото: Верховна Рада

За документ з третього разу проголосував 231 нардеп

Верховна Рада України підтримала за основу законопроект №5491 "Про Український культурний фонд". За документ з третього разу проголосував 231 нардеп (спочатку 215 і 225), передає кореспондент РБК-Україна.

Так, пропонується передбачити, що Український культурний фонд є бюджетною установою, яка виконує спеціальні функції зі сприяння національно-культурному розвитку України, а його діяльність спрямовується і координується Міністерством культури.

Основними завданнями фонду є сприяння реалізації державної політики в сферах культури і мистецтв, розвитку сучасних культурної і художньої діяльності, вироблення конкурентоспроможного на світовому ринку вітчизняного (національного) культурного продукту; експертний відбір, фінансування і моніторинг виконання проектів, реалізація яких забезпечується за підтримки Фонду; стимулювання розробки інноваційних проектів; підтримка реалізації міжнародних проектів; підтримка (в тому числі за рахунок надання грантів і стипендій) художніх дебютів, стимулювання творчої праці діячів культури і мистецтва; популяризація української культури та мистецтв, формування міжнародного позитивного іміджу України.

Так, планується, що джерелами формування коштів фонду будуть кошти держбюджету, добровільні внески фізичних і юридичних осіб, у тому числі іноземних, інші джерела, не заборонені законодавством України.

Згідно з документом, з 2018 року фінансування поточної діяльності і матеріально-технічне забезпечення Фонду буде обмежено максимальним об'ємом в 8% річних надходжень до Фонду з усіх джерел.

Культурний фонд щорічно не пізніше 1 травня року, наступного за звітним, подає Мінкультури і представляє громадськості річний звіт про свою діяльність. При цьому аудит діяльності Фонду здійснюється 1 раз в 3 роки, і одна і та ж аудиторська фірма не може здійснювати такий аудит більше 2 разів підряд.

Передбачено, що органами управління фонду є наглядова рада і дирекція, а очолює фонд голова, який здійснює свою діяльність на громадських засадах. Термін повноважень голови фонду становить 4 роки, і одна й та ж особа не може займати таку посаду більше 2 термінів поспіль.

Варто зазначити, що працівники Культурного фонду не будуть державними службовцями.

Фонд буде знаходитися у Києві і має право за погодженням з Мінкультури створювати територіальні відділення в областях.

Нагадаємо, Донецьку область за два місяці відвідають майже 40 відомих українських діячів культури в рамках проекту фонду "Libera Liberati".