ua en ru

Рада планує надати чітке визначення поняттю "торгівля людьми"

Рада планує надати чітке визначення поняттю "торгівля людьми" Фото: Верховна Рада (РБК-Україна)

За відповідний документ проголосували 236 парламентарія

Верховна Рада України (ВР) підтримала за основу в першому читанні законопроект №6243 "Про внесення змін до статті 149 Кримінального кодексу України (щодо приведення у відповідність з міжнародними стандартами)". За документ проголосували 236 парламентарія, передає кореспондент РБК-Україна.

Проектом, зокрема, пропонується дати визначення понятт. торгівля людьми з урахуванням положень протоколу до неї про попередження і припинення торгівлі людьми, особливо жінками і дітьми, і покарання за неї.

Тобто планується визначити, що торгівля людьми - це вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, з використанням обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану особи, примусу, або шляхом підкупу третьої особи для отримання згоди на експлуатацію людини.

Планується встановити, що відповідальність за вербування, переміщення, переховування, передачу або одержання людини за цією статтею настає незалежно від наявності згоди цієї людини на експлуатацію, якщо до неї була застосовано будь-який із методів впливу.

Документом передбачається встановити, що кваліфікуючими ознаками складу цього злочину, крім уже наявних, є його вчинення:

  • у поєднанні з викраденням жертви;
  • батьками, усиновителями, опікунами чи піклувальниками щодо неповнолітнього;
  • злочинною організацією.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що ВР планує внести зміни до законодавства про посилення протидії торгівлі людьми