ua en ru

Рада планує підвищити штрафи за водіння п'яним в 3 рази

Рада планує підвищити штрафи за водіння п'яним в 3 рази Фото: скорочену процедуру підготовки акта до другого читання підтримали 177 нардепів

Законопроект за основу підтримали 254 нардепа

Верховна Рада України планує посилити адміністративну відповідальність за водіння в нетверезому вигляді. Відповідний законопроект №4373 за основу підтримали 254 депутати ВР, передає кореспондент РБК-Україна.

Зазначимо, що скорочену процедуру підготовки акта до другого читання підтримали 177 нардепів при необхідних 226.

Документом пропонується встановити, що за керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, передбачається штраф від 600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (один такий мінімум - 17 гривень) і позбавлення права управління транспортними засобами на 1 рік


Підкреслимо, що зараз в Кодексі про адміністративні правопорушення за керування автомобілем у нетверезому вигляді передбачено штраф у 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та позбавлення права водіння на термін від 1 до 2 років.

Також пропонується встановити, що повторне протягом 2 років водіння в стані будь-якого сп'яніння карається штрафом у 1200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та позбавленням права водіння на 3 роки.

При цьому за вживання водієм алкоголю або наркотиків після дорожньо-транспортної пригоди або після того, як транспортний засіб був зупинений на вимогу поліцейського, до проведення медогляду, передбачається штраф у розмірі 1200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та позбавлення права водіння на 3 роки або амін. арешт на 15 діб.

Підкреслимо, що водіння в стані будь-якого сп'яніння, вчинений особою, яка двічі протягом 5 років піддавалась адміністративному стягненню за керування транспортними засобами в стані будь-якого сп'яніння або під впливом знижують увагу та швидкість реакції ліків, за відмову від проходження огляду на стан сп'яніння або щодо вживання ліків тягнуть за собою накладення штрафу на водіїв у розмірі 2400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та позбавлення права керування транспортними засобами на строк 10 років і на інших осіб - накладення штрафу в розмірі 2400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого

Нагадаємо, раніше Верховна Рада України підтримала законопроект №4294 "Про внесення змін до ст. 23 Закону України "Про Національну поліції" (щодо уточнення деяких положень)".