ua en ru

Рада планує легалізувати роботу приватних детективів

Рада планує легалізувати роботу приватних детективів Фото: Верховна Рада України

Законопроектом визначається порядок здійснення контролю за діяльністю приватних детективів

Верховна Рада України підтримала у першому читанні за основу законопроект №3726 "Про приватну детективну (розшукову) діяльність". За документ з третього разу проголосував 231 парламентар, передає кореспондент РБК-Україна.

Так, законопроект складається із 22 статей, що об’єднані у 8 розділів, які, окрім загальних, прикінцевих та перехідних положень, визначають та регламентують:

- види та правовий статус суб’єктів приватної детективної (розшукової) діяльності;

- процедуру видачі свідоцтв про право на заняття приватною детективною (розшуковою) діяльністю;

- види детективних послуг, що можуть надаватися суб’єктами приватної детективної (розшукової) діяльності, права та обов’язки цих суб’єктів;

- питання підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів, які здійснюють приватну детективну (розшукову) діяльність.

Також документом визначається процедура отримання дозволу на придбання, зберігання і застосування спеціальних засобів та умови їх застосування та здійснення контролю за діяльністю суб’єктів приватної детективної (розшукової) діяльності.

Зазначимо, що приватному детективу заборонено займатися адвокатською, нотаріальною чи судово-експертною діяльністю; бути працівником Збройних Сил України.


Також несумісною з діяльністю приватного детектива є військова або альтернативна (невійськова) служба. У разі виникнення обставин несумісності, приватний детектив зобов’язаний у триденний строк з дня виникнення таких обставин подати до територіального органу Національної поліції, що видав свідоцтво про право на заняття приватною детективною (розшуковою) діяльністю заяву про зупинення такої діяльності, а також посвідчення приватного детектива та свідоцтво.

Контроль за дотриманням суб’єктами приватної детективної (розшукової) діяльності вимог законодавства України здійснює Національна поліція через свої територіальні органи. При цьому повноваження територіальних органів Нацполіції та порядок контролю діяльності суб’єктів приватної детективної (розшукової) діяльності затверджуються Кабміном.

Передбачається, що у разі прийняття законопроект набере чинність з 1 січня 2017 року.

Нагадаємо, у 2014 році народні депутати не підтримали в першому читанні законопроект №1093 "Про приватну детективну (розшукову) діяльність". За відповідне рішення проголосував лише 151 нардеп.