ua en ru

Рада передала Президенту України право призначати командувача Нацгвардії

Рада передала Президенту України право призначати командувача Нацгвардії

Народні депутати підтримали у першому читанні та в цілому законопроект № 1848 "Про внесення змін до закону України "Про Національну гвардію України" (щодо удосконалення організації та порядку діяльності Національної гвардії)". За відповідне рішення проголосували 269 нардепів з 226 мінімально необхідних.

Цей закон передає право Президенту України призначати командувача Національної гвардії України за поданням міністра внутрішніх справ.

Також закон дозволяє Президенту України призначати усіх осіб вищого командного складу Нацгвардії.

Крім того, законопроектом пропонується внести зміни до структури Національної гвардії України, уточнити штатну чисельність військовослужбовців (до 60 тис. осіб, 52 з яких - військовослужбовці), удосконалити норми щодо застосування вогнепальної зброї, призначення та звільнення з посад вищого командування, залучення резервістів до виконання функцій військового формування, а також визначити порядок регулювання реалізації функції з охорони ядерних установок, ядерних матеріалів, радіоактивних відходів, інших джерел іонізуючого випромінювання державної власності, важливих державних об'єктів та спеціальних вантажів.

Як повідомив автор законопроекти народний депутат з фракції "народний фронт", голова комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Сергій Пашинський, цей закон унормовує участь підрозділів Національної гвардії у бойових діях та дозволить Нацгвардії мати артилерійські і бронетанкові підрозділи.

"Це унормує та полегшить формування нових військових частин", - зазначив Пашинський.

"Є позиція Президента: як тільки ми приймаємо цей закон, - відразу запускається процедура призначення командувача Нацгвардії", - зазначив Пашинський.

Нагадаємо, раніше командуючого Нацгвардії призначала Верховна Рада. 15 квітня 2014 р. Рада із третьої спроби призначила на посаду командувача Національної гвардії Полторака.

14 жовтня 2014 р. Рада призначила Полторака міністром оборони України. З тих пір глава Нацгвардії так і не був призначений.