ua en ru

Рада скасувала експертизу міцності по об'єктах будівництва I-II категорій складності

Рада скасувала експертизу міцності по об'єктах будівництва I-II категорій складності Фото: Верховна Рада України

За документ проголосували 276 нардепів

Верховна Рада України підтримала в другому читанні законопроект №5587 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо поліпшення умов ведення будівельної діяльності". За документ проголосували 276 нардепів, передає кореспондент РБК-Україна.

Так, передбачається скасування обов'язкової експертизи з питань міцності, надійності та довговічності по об'єктах будівництва I і II категорій складності, що споруджуються на територіях із складними умовами.

Також будуть скасовані вимоги про необхідність отримання вихідних даних і технічних умов від Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Передбачається встановити, що перелік будівельних робіт, які не вимагають документів, що дають право на їх виконання, і після закінчення яких об'єкт не підлягає прийняттю в експлуатацію, затверджується Кабінетом міністрів України.

Документом передбачається встановити, що державну статистичну звітність щодо прийняття в експлуатацію закінчених об'єктів подають органи державного архітектурно-будівельного контролю за формою і в строки, передбачені звітно-статистичною документацією, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері статистики.

Крім того, законом визначається, що замовник - це особа, яка має у власності або користуванні земельну ділянку, права на який зареєстровані відповідно до законодавства, який має намір забудувати, і/або який має у власності або користуванні об'єкт нерухомості, щодо якої має намір виконувати будівельні роботи з капітального ремонту, реставрації або реконструкції в межах геометричних розмірів фундаменту існуючого об'єкта нерухомості.

Нагадаємо, Рада повернула в комітет закон про прийняття в експлуатацію об'єктів будівництва без дозволу.