ua en ru

Рада відхилила заяву "Опозиційного блоку" про спільні з РФ зусилля з припинення вогню на Донбасі

Народні депутати України не підтримали проект постанови № 1847 "Про заяву Верховної Ради України "Про забезпечення миру та стабільності на Сході України". За відповідне рішення проголосували лише 33 нардепи з 226 мінімально необхідних.

За відхилення даної постанови проголосували 232 парламентарі.

Зазначимо, що депутати повторно проголосували за відхилення цього документу, так як 6 нардепів з фракції "Блок Петра Порошенко" нібито випадково підтримали цю заяву під час першого голосування.

Також за цю заяву проголосували 25 з 40 нардепів фракції "Опозиційного блоку", а також позафракційний Яків Безбах.

Автори даного документу - народні депутати з фракції "Опозиційний блок" Юрій Бойко та Юрій Воропаєв.

У даній заяві пропонується Верховній Раді України "для забезпечення миру і стабільності в Україні" заявити про необхідність вжиття владою наступних невідкладних заходів:

1. Визнати неможливим вирішення конфлікту на Сході України військовим шляхом з гуманістичної точки зору, оскільки на цій території проживає кілька мільйонів українських громадян, життя і здоров'я яких щогодини наражається на небезпеку.

2. Провести прямі переговори з Російською Федерацією про спільні вичерпні зусилля з припинення вогню з метою забезпечення миру в Україні.

3. Визнати події на території Донецької та Луганської областей реальними військовими діями, що призвели до загибелі тисяч українців.

4. Вжити всіх заходів для відновлення гуманітарної і соціальної допомоги громадянам України, які перебувають у зонах військового конфлікту: відновлення соціальних виплат з одночасним забезпеченням механізмів з надання допомоги.

5. Негайно відновити транспортне сполучення з територіями Донецької та Луганської областей із забезпеченням механізмів запобігання вчинення терористичних актів.

6. Звернутися до ООН за наданням миротворчого контингенту ООН для забезпечення стійкого миру і безпеки населення в зоні військових дій.

7. Забезпечити функціонування українських засобів масової інформації на всій території Донецької та Луганської областей.

8. Звернутися до ОБСЄ, ООН та інших міжнародних організацій з проханням провести об'єктивне розслідування всіх терористичних актів і фактів насильства з наданням громадськості їх результатів, а також встановити винних у цих злочинах.

9. Звернутися до іноземних держав із проханням про негайне надання допомоги Україні для відновлення економіки і промислового потенціалу Донбасу, що постраждали внаслідок військових дій.

Нагадаємо, сьогодні Рада визнала юрисдикцію МКС щодо злочинів проти людяності керівництва РФ, ДНР та ЛНР.