ua en ru

Рада відхилила законопроект про допомогу вимушеним мігрантам в Україні

Народні депутати відхилили законопроект № 4998-1 "Про правовий статус осіб, які вимушені залишити місця проживання внаслідок тимчасової окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя та обставин, пов'язаних з проведенням антитерористичної операції на території України".

Народні депутати відхилили законопроект № 4998-1 "Про правовий статус осіб, які вимушені залишити місця проживання внаслідок тимчасової окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя та обставин, пов'язаних з проведенням антитерористичної операції на території України".

Представник Президента України Петра Порошенка у Верховній Раді України Руслан Князевич з трибуни Верховної Ради заявив, що Президент просить парламент відхилити цей законопроект. Однак цю пропозицію підтримали лише 208 нардепів.

Проте за подолання вето Президента проголосувало ще менше депутатів - усього 33 нардепи.

Таким чином законопроект є відхиленим.

У пропозиції Президента зазначається, що цей закон у цілому має швидше декларативний характер та не впроваджує довершених механізмів надання державної допомоги, захисту конституційних прав та законних інтересів вимушених мігрантів.

"Відсутність у законі, що надійшов на підпис, належних критеріїв визначення початку, району (а не території) проведення антитерористичної операції, її завершення призведе до неоднозначного тлумачення його норм на практиці, зловживань під час розгляду питань щодо надання допомоги вимушеним мігрантам із району проведення антитерористичної операції в Донецькій та Луганській областях", - йдеться у зауваженнях Порошенка.

Також зазначається, що у законі міститься неузгодженість базових понять, що не дозволятиме чітко визначити коло осіб, на яких поширюватиметься цей закон, а відтак буде неможливо визначити осіб, які матимуть право на державну допомогу.
Крім того, як зазначається, цей закон фактично покладає на вимушених мігрантів "тягар доведення наявності якихось "обгрунтованих підстав" для вимушеного залишення місця проживання - тимчасово окупованої території, району проведення антитерористичної операції".

"При цьому законом не визначено, які саме підстави можуть визнаватись обґрунтованими, а які - необгрунтованими. Законом також не визначено, які органи мають підтверджувати такі підстави (наприклад, втрату житла, якщо за місцем постійного проживання вимушеного мігранта ще проводиться антитерористична операція)", - йдеться в пропозиціях Президента.

Крім того, Порошенко наголосив, що положення закону щодо відмови у наданні статусу вимушеного переселенця охоплюють невизначене коло як кримінальних, так і адміністративних правопорушень.

"Таким чином, як підстава для відмови у видачі посвідки вимушеного мігранта може розглядатися будь-яке адміністративне правопорушення, наприклад, порушення особою правил дорожнього руху, що в принципі є абсурдним", - зазначається у документі.

Нагадаємо, народні депутати підтримали цей закон у першому читанні та в цілому 19 червня 2014 р. За відповідне рішення проголосували 289 нардепів.