ua en ru

Рада відхилила законопроект про компенсацію військовим вартості ліків

Рада відхилила законопроект про компенсацію військовим вартості ліків Фото: Народні депутат

Депутати повернули цей документ на доопрацювання

Народні депутати не підтримали у першому читанні законопроект № 1745 "Про внесення змін до закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" щодо медичного забезпечення учасників бойових дій". За відповідне рішення найбільше проголосували 120 нардеп при 226 мінімально необхідних.

Після декількох невдалих спроб депутати повернули цей документ на доопрацювання суб'єкту законодавчої ініціатив - 226 "за".

Як заявив співавтор законопроекту - народний депутат з депутатської групи "Воля народу" Сергій Лабазюк, за останніми даними, на початок лютого 2015 р., в АТО поранено 1 тис. 236 бійців, а в госпіталях України знаходиться 745 військових, а за даними Міноборони, на сьогодні більше 60 військових потребують протезування в України та за кордоном.

"Всім відомо, що поранених доставляють в найближчі до місця проведення АТО медичні заклади, однак крім надання належної медичної допомоги потрібно проходити подальшу реабілітацію, лікування, отримуючи медичні препарати. Разом з тим одержання компенсації вартості самостійно придбаних військовослужбовцями ліків законодавством не передбачено, а пораненому військовому обов'язково потрібні ліки... Тому виникає потреба у вирішенню цього питання , що і пропонується зазначеним проектом", - сказав нардеп.

Таким чином законопроект пропонує внести зміни до статті 12 закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" та надати учасникам бойових дій право на:

1) одержання компенсації вартості самостійно придбаних ліків, лікарських засобів, імунобіологічних препаратів та виробів медичного призначення;

2) щорічне безоплатне медичне обстеження і диспансеризацію із залученням необхідних спеціалістів;

3) безоплатне забезпечення протезами вітчизняного та/або закордонного виробництва осіб, які отримали інвалідність у зв'язку з участю в антитерористичній операції. Якщо не можливо забезпечити осіб протезами вітчизняного виробництва або відсутні вітчизняні протези необхідного типу, пропонується витрати, пов'язані з придбанням протезів закордонного виробництва, відшкодовувати за рахунок коштів державного бюджету України.

Нагадаємо, Верховна Рада також хоче прискорити митне оформлення гуманітарних вантажів.