ua en ru

Рада відхилила зміну системи регулювання економіки протягом 1 року

Рада відхилила зміну системи регулювання економіки протягом 1 року Фото: Верховна Рада

Кабмін мав би внести 91 новий законопроект щодо регулювання економіки

Верховна Рада України не підтримала у першому читанні законопроект № 1069 "Про зміну системи регулювання економіки". За відповідне рішення проголосували лише 146 нардепів при 226 мінімально необхідних.

За повернення даного законопроекту на доопрацювання суб'єкту законодавчої ініціативи проголосували 173 парламентарі. Таким чином законопроект відхилено.

Як заявила співавтор законопроекту - народний депутат з фракції "Блок Петра Порошенко" Оксана Продан, цей законопроект пропонує змінити існуючу на сьогодні систему регулювання бізнесу на сучасну систему.

"Всього п'ять пунктів у цьому законопроекті... Ми говоримо проте, що з моменту прийняття цього закону дається 1 рік чиновникам на те, щоб змінити усю існуючу систему регулювання економіки... Щоб Кабмін протягом 6 місяців вніс нові закони замість існуючих сьогодні 91 закону. Коли Кабмін буде готувати нові проекти, він буде працювати з міжнародними експертами, спільно представниками ЄС та США", - сказала Продан.

Зокрема законопроект передбачає:

1. Дія положень законодавчих актів України згідно з переліком, що додається, щодо отримання суб'єктами підприємницької діяльності дозвільних документів та/або якими встановлено інші норми, що регулюють господарську діяльність, втрачає чинність.

2. З моменту вступу в дію пункту 1 цього закону, законодавчі акти України згідно з переліком, що додається, та інші нормативно-правові акти України застосовуються в частині, що не суперечить цьому закону. Перелік, що додається, не є вичерпним і може бути доповнений протягом терміну реалізації положень цього закону.

3. Кабінету міністрів України протягом 6 місяців з дня набрання чинності цим законом забезпечити підготовку та внесення на розгляд Верховної Ради України з проведенням відкритих громадських слухань, законопроектів щодо здійснення регулювання та видачі дозвільних документів у відповідності до європейських норм та правил, для забезпечення безпеки життєдіяльності споживачів та захисту права власності.

4. Цей закон набирає чинності з дня його опублікування, крім пункту 1 цього закону, який набирає чинності через 365 днів з моменту набрання чинності цим законом.

5. Кабінету міністрів України протягом 6 місяців з дня набрання чинності цим законом внести на розгляд Верховної Ради України проект закону України щодо реформування органів виконавчої влади в зв'язку із скасуванням ряду їх повноважень, зміною функцій та частковою ліквідацією.

Нагадаємо, як заявив міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавічус, на сьогоднішній день в Україні усунені 84 з 201 бар'єру для ведення бізнесу.