ua en ru

Рада звільнила від 15% збору пенсії учасників бойових дії Другої світової війни

Рада звільнила від 15% збору пенсії учасників бойових дії Другої світової війни Фото: Верховна Рада

Від оподаткування можуть бути звільнені пенсії учасників бойових дій Другої світової війни, інвалідів війни та членів сімей загиблих військових

Верховна Рада України підтримала у другому читанні та в цілому законопроект № 2781 "Про внесення змін до статті 164 Податкового кодексу України щодо оподаткування пенсій інвалідів війни та деяких інших категорій осіб". За відповідне рішення проголосували 229 нардепів при 226 мінімально необхідних.

Цей закон звільняє від 15% податку пенсії учасників бойових дій Другої світової війни, інвалідів війни, членів сімей загиблих військових.

Зокрема законопроект пропонує доповнити підпункт 164.2.19 статті 164 Податкового кодексу України нормою, відповідно до якої не оподатковуватимуться пенсії, які виплачуються учасникам бойових дій Другої світової війни, інвалідам війни та особам, на яких поширюється чинність статті 10 закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".

Нагадаємо, 30 червня 2015 р. Верховна Рада прийняла єнот законопроект у першому читанні. За відповідне рішення проголосували 285 депутатів при 226 мінімально необхідних.

Зазначимо, що з 1 січня 2015 р. на підставі закону №71 почалося оподаткування пенсій, розмір яких перевищує 3654 грн, в зв'язку з чим на даний час підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб та військовим збором пенсії близько 23 тис. інвалідів війни та близько 7 тисяч учасників бойових дій.