ua en ru

Рада визначила 20 лютого 2014 р. датою початку окупації Криму

Рада визначила 20 лютого 2014 р. датою початку окупації Криму Фото: засідання Ради

В Україні визначили фактичну дату початку окупації Автономної Республіки Крим

Верховна Рада схвалила проект закону №2954 про внесення змін до деяких законів України щодо визначення дати початку тимчасової окупації, який передбачає визначити 20 лютого 2014 р. датою початком окупації Криму і Севастополя. За відповідний законопроект за основу і в цілому проголосували 239 з 226 мінімально необхідних, передає кореспондент РБК-Україна.

"Фактичне захоплення Автономної Республіки Крим відбулося 26 лютого, а порушення збройними силами РФ порядку перетину кордону - 20 лютого. Це підтверджено відповідними юридично-правовими нормами",- заявив міністр закордонних справ Павло Клімкін, представляючи законопроект у парламенті.

У пояснювальній записці до законопроекту йдеться, що метою законопроекту є визначення фактичної дати початку тимчасової окупації АР Крим та Севастополя для запобігання негативних наслідків для майнових і немайнових прав громадян та юридичних осіб України, а також посилення позиції України у рамках вирішення спорів проти РФ в Європейському суді з прав людини та інших міжнародних юрисдикційних органах.

Зазначимо, раніше датою початку тимчасової окупації вважалася дата прийняття резолюції ГАООН №68/262 - 27 березня 2014 р., а в окремих випадках - дата набрання чинності Законом України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" №1207-VII від 15 квітня 2014 р. - 27 квітня 2014 р.