ua en ru

Рада схвалила закон про електронне декларування з правками президента

Рада схвалила закон про електронне декларування з правками президента Фото: Верховна Рада схвалила закон про електронне декларування з пропозиціями президента

Передбачається пом'якшити кримінальну відповідальність за декларування чиновниками недостовірної інформації

Верховна Рада України підтримала скандальний "безвізовий" закон про електронне декларування з пропозиціями президента Петра Порошенко, передає кореспондент РБК-Україна. Законопроект №3755 підтримали 278 парламентарів.

Кримінальна відповідальність за недостовірні дані

зокрема, законом про електронному декларуванні встановлюється, що кримінальна відповідальність за подачу чиновниками недостовірних даних у деклараціях настає у разі, якщо такі відомості відмінні від достовірних на суму понад 250 розмірів мінімальної зарплати - 344 450 гривень (одна мінімальна зарплата зараз 1378 гривень)

При цьому передбачено пом'якшити кримінальну відповідальність за декларування чиновниками недостовірної інформації та передбачити покарання (крім позбавлення волі на строк до 2 років) у вигляді штрафу від 2,5 до 3,5 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадських робіт на термін від 150 до 240 годин.

Штраф за недостовірну інформацію

Також встановлюється штраф від 1 до 2,5 тис. неоподатковуваних доходів громадян за подання завідомо недостовірних відомостей у декларації чиновників. Проте відповідальність за це настає у разі, якщо подані в декларації дані відрізняються від достовірних на суму від 100 до 250 розмірів мінімальної зарплати.

Перевірка декларацій чиновників

Крім того, закон про електронне декларування передбачає, що повна перевірка декларації може проводитися в період здійснення чиновником своїх повноважень, а також протягом 3 років після припинення такої діяльності.

Так, у 2016 році службові особи, які на момент початку роботи системи подачі та оприлюднення декларацій займають відповідальне та особливо відповідальне становище, зобов'язані подати щорічні декларації за минулий рік на протязі 60 календарних днів після початку роботи системи.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що президент України Петро Порошенко вніс до парламенту свої пропозиції по скандальному "безвізового" закону про електронне декларування.