ua en ru

Рада схвалила нову редакцію закону про ринок електроенергії

Рада схвалила нову редакцію закону про ринок електроенергії Фото: Андрій Парубій ("УНІАН")

За документ проголосували 277 депутатів ВР

Верховна Рада України підтримала в ході повторного другого читання законопроект №4493 про ринок електроенергії. За документ проголосували 277 депутатів ВР, передає кореспондент РБК-Україна.

Відзначимо, документом передбачається впровадити новий сегмент ринку - внутрішньодобовий ринок, на якому виникають відносини між учасниками цього ринку і оператором ринку з купівлі-продажу електроенергії безпосередньо в межах доби фізичної поставки електроенергії для зменшення відхилень фактичного виробництва/споживання від заявленого на ринку "на добу вперед".

Також доповнюється перелік учасників ринку новим учасником - трейдером, яким може бути будь-який суб'єкт господарювання, який здійснює закупівлю електроенергії виключно з метою її перепродажу, крім продажу споживачеві. У пояснювальній записці наголошується, що існування трейдерів на ринку електроенергії має позитивно вплинути на ліквідність ринку і сприятиме обмеженню значних коливань цін на ринку.

Передбачається, що Кабмін приймає рішення про тимчасову підтримку окремих теплоелектроцентралей для проведення їх реконструкції.

Так, документ передбачає повне виконання вимог Третього енергетичного пакета ЄС по юридичному та організаційному відокремлення діяльності з розподілу і передачі електроенергії від інших видів діяльності, що є умовою для введення економічної конкуренції на ринку електроенергії.

Законом також вводиться новий механізм підтримки виробників електроенергії за "зеленим" тарифом на заміну Фонду врегулювання діслабанса вартості. Так встановлюється, що весь обсяг електроенергії, виробленої з відновлюваних джерел енергії, закуповує гарантований покупець. При цьому його витрати, пов'язані з такою закупівлею, компенсуються оператором передачі.

Зазначимо, що правки, які були винесені профільним комітетом до повторного другого читання, були підтримані одним голосуванням без розгляду.

Підкреслимо, що сесійна зала розглянула ряд відхилених комітетом правок, жодна з них не була підтримана. Згодом фракції "Блок Петра Порошенка" та "Народний фронт" почали наполягати на голосуванні, при цьому ряд відхилених комітетом правок був ще не розглянутий, і на них наполягали нардепи з фракції "Батьківщина".

Спікер ВР Андрій Парубій поставив пропозицію перейти до голосування без розгляду цих правок. Парламентарі з другого разу її підтримали і перейшли до голосування.

Після схвалення проекту закону голова ВР закрив ранкове пленарне засідання парламенту.

Нагадаємо, 6 квітня Рада відправила на повторне друге читання законопроект №4493 про ринок електроенергії.