ua en ru

Рада провалила нову редакцію закону про Конституційний суд

Рада провалила нову редакцію закону про Конституційний суд Фото: Андрій Парубій ("УНІАН")

Рада розглядала нову редакцію законопроекту про КСУ протягом усього робочого дня

Верховна Рада України провалила законопроект №5336-1 "Про Конституційний Суд України", передає кореспондент РБК-Україна.

Документом пропонувалося передбачити нову організаційну структуру Конституційного суду України. Планувалося встановити, що Велика палата діє у складі всіх суддів КСУ і вирішує питання у справах за конституційними поданнями та конституційними зверненнями.

Планувалося, що два сенату суду, кожен з яких діє в складі дев'яти суддів, розглядають питання про відповідність Конституції України (конституційність) законів України (їх окремих положень) по конституційній скарзі особи. Сенат суду діє як Конституційний суд України; постанови Сенату суду про відмову у відкритті конституційного провадження у справах за конституційними скаргами є остаточними.

Проектом передбачалися шість колегій суддів, кожна з яких повинна була діяти в складі трьох суддів.

Зокрема, за пропозицію глави профільного комітету Руслана Князевича підтримати документ у другому читанні проголосували лише 179 нардепів.

Після цього спікер ВР Андрій Парубій неодноразово ставив на голосування пропозицію направити законопроект до комітету на повторне друге читання, однак його пропозиція не знайшла підтримки в сесійній залі, після чого глава парламенту оголосив про відхилення законопроекту і закрив вечірнє пленарне засідання Ради.

Відзначимо, в ході обговорення акту нардепи висловлювали претензії до змісту проекту закону після доопрацювання його в комітеті до другого читання. Серед основних претензій парламентарів - надмірно висока заробітна плата суддів КСУ (пропонувалося встановити її в розмірі 300 тис. гривень на місяць), надання їм житла та автомобіля, закритий режим діяльності суду та ін.

Підкреслимо, що цілий ряд правок, підтриманих профільним комітетом, був поставлений на підтвердження і не знайшов підтримки в сесійній залі. Князевич наполягав на поверненні до деяких правок, щоб повернути ці норми в закон, однак його пропозиція не була підтримана депутатами.

Варто також відзначити, що Рада розглядала нову редакцію законопроекту про КСУ протягом усього робочого дня. Жоден інший проект закону, зазначений у повістці дня, розглянуто не було.

Нагадаємо, в кінці 2016 року Венеціанська комісія підтримала проект закону "Про Конституційний суд України".