ua en ru

Рада схвалила допуск іноземних військових для участі в навчаннях в Україні

Рада схвалила допуск іноземних військових для участі в навчаннях в Україні Фото: Президент України Петро Порошенко

Іноземні військові зможуть взяти участь у багатонаціональних навчаннях в Україні

Верховна Рада України схвалила допуск підрозділів Збройних сил інших держав на територію України для участі в багатонаціональних навчаннях. Відповідний законопроект №3428, раніше внесений Президентом Петром Порошенком, у цілому підтримали 238 нардепів.

Так, документом пропонується врегулювати питання про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2015 р. для участі у багатонаціональних навчаннях з підготовки підрозділів Збройних сил.

"Допуск підрозділів на територію України у 2015 році для участі в багатонаціональних навчаннях з підготовки підрозділів збройних сил буде здійснено на підставі схвалення Верховною Радою України прийнятого Президентом України рішення про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2015 році для участі у зазначеному навчанні", - йдеться в пояснювальній записці.

Підкреслюється, що фінансові витрати, пов'язані з підготовкою та проведенням багатонаціональних навчань з підготовки підрозділів ЗС, передбачається здійснити у межах, виділених на 2015 рік Міністерству оборони України асигнувань за бюджетною програмою 2101020 "Забезпечення діяльності Збройних Сил України та підготовка військ".

"Для забезпечення проведення зазначеного навчання планується використовувати 2731 615,27 гривень", - підкреслюється в документі.

Заступник спікера Андрій Парубій зазначив, що навчання розпочнуться 16 листопада.

Таким чином, парламент схвалив доступ в Україну підрозділів збройних сил США, інших держав-членів НАТО і держав-учасниць програми "Партнерство заради миру" на територію України в листопаді-грудні на строк до 61 діб для участі у багатонаціональних навчаннях з підготовки підрозділів ЗС. Схвалено допуск в Україну до 2,5 тис. військових з озброєнням і військовою технікою.

Відповідно до додатку, загальна чисельність учасників вчення становить до 5,3 тис. військових: від ЗСУ - до 2,8 тис. військових, від Збройних сил США - до 1,5 тис., від інших держав-членів НАТО та держав-учасниць програми "Партнерство заради миру" - до 1 тис.

Нагадаємо, сьогодні набув чинності закон України 716-VIII "ПРО внесення змін у деякі законодавчі акти України стосовно проходження військової служби у Збройних Силах України іноземцями та особами без громадянства".