ua en ru

Рада направила на доопрацювання проект щодо удосконалення захисту авторського права

Рада направила на доопрацювання проект щодо удосконалення захисту авторського права Фото: парламент (РБК-Україна)

Сфера авторського права і суміжних прав потребує удосконалення із врахуванням норм законодавства ЄС

Депутати Верховної ради України направили на доопрацювання у комітет законопроект №7539 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питань авторського права і суміжних прав", передає кореспондент РБК-Україна.

Рішення про направлення проекту на повторне перше читання підтримав 231 депутат, а прийняття документу за основу - 186 нардепів.

Зазначимо, що чинний закон "Про авторське право і суміжні права" був прийнятий у 2001 році. За час дії документу на практиці виявилися проблемні питання, пов’язані з реалізацією його правових норм, що потребують законодавчого врегулювання.

У пояснювальній записці наголошується, що на сьогодні сфера авторського права і суміжних прав потребує удосконалення із врахуванням норм європейського законодавства. До того ж чіткі обов’язки з імплементації певних положень права ЄС були взяті Україною також і при підписанні Угоди про асоціацію.

Зокрема, проектом передбачається:

  • приведення положень Цивільного кодексу України, закону "Про авторське право і суміжні права" у відповідність до норм законодавства Європейського союзу щодо охорони і захисту авторського права та суміжних прав;
  • усунення недоліків положень законодавства у сфері авторського права і суміжних прав;
  • вирішення питань, що виникають на практиці та потребують законодавчого визначення;
  • узгодження відповідних положень чинного законодавства між собою, зокрема норм Цивільного кодексу України та закону "Про авторське право і суміжні права".

Нагадаємо, парламент підтримав у другому читанні законопроект №7466 "Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав".