ua en ru

Рада має намір монополізувати проведення лотерей

Верховна Рада Україна (ВР) прийняла за основу в першому читанні законопроект № 8652 від 9 червня 2011 р. ініційований народними депутатами від Партії регіонів про державні лотереї в Україні. За ухвалення законопроекту проголосували 265 депутатів з мінімально необхідних 226.

Законопроект пропонує розглядати лотерейну діяльність як монопольну діяльність держави на впровадження лотерей, змістом якої є заборона запровадження та проведення на території України всіх лотерей, крім державних, які проводяться операторами лотерей, які отримали право на їх проведення в порядку, визначеному законом, і обмеження конкуренції між діючими операторами лотерей.
Так, планується, що ліцензії на проведення лотерей видаватиме центральний орган виконавчої влади. Крім того, центральні органи влади будуть проводити конкурс з відбору операторів лотерей.

У проекті закону вказані вимоги , яким необхідно відповідати для отримання ліцензій. Це наявність розгалуженої системи електронних терміналів, що налічує не менше 5000 таких пристроїв, власний капітал оператора не менше 100 млн грн, а також гарантійний фонд обсягом не менше 100 млн грн в національній або іноземній валюті. Переможець конкурсу отримає статус оператора державних лотерей строком на 12 років.