ua en ru

Рада має намір посилити правила отримання громадянства України

Верховна Рада Україна (ВР) прийняла в першому читанні за основу урядовий законопроект № 9728-1 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо громадянства. "За" проголосували 267 народних депутатів з мінімально необхідних 226.

Законопроектом визначається, що неподання або несвоєчасне подання повнолітнім громадянином України, який добровільно отримав іноземне громадянство (підданство), заяви про це і копії документа, що підтверджує отримання ним іноземного громадянства (підданства), - тягне за собою накладення штрафу від 10 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян ( від 170 до 510 грн). Ті самі діяння, вчинені службовими особами органів державної влади та органів місцевого самоврядування, - тягне за собою накладення штрафу від 50 до100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 1700 грн).

Серед передумов для надання громадянства України законопроект визначає:
володіння державною мовою або її розуміння в обсязі, достатньому для спілкування. Ця умова не поширюється на осіб, які мають певні фізичні вади (сліпі, глухі, німі), а також осіб, які відповідно до законодавства України досягли пенсійного віку. Рівень володіння державною мовою, порядок її вивчення, підтвердження рівня володіння державною мовою та видачі відповідного документа встановлюється Кабінетом Міністрів України;

наявність законних джерел існування на рівні не нижче прожиткового мінімуму, встановленого законом в Україні на момент подачі особою заяви про прийняття до громадянства України. Ця умова не поширюється на осіб, яким надано статус біженця в Україні або притулок в Україні.

Також законопроектом визначено перелік осіб, які мають громадянство (підданство), які не можуть бути прийняті на роботу в органи державної влади і силові структури.