ua en ru

Рада має намір дозволити виводити боржників активів зі складу об'єктів оренди

Верховна Рада України (ВР) прийняла в першому читанні за основу законопроект № 2695, ініційований урядом України, яким пропонується виводити боржників зі складу об'єктів оренди. За законопроект "Про внесення змін до Закону України" Про оренду державного та комунального майна "(щодо орендних відносин та запобігання пошкодження і втрати орендного майна)" проголосували 253 народних депутата.

Законопроектом пропонується, з метою запобігання накопиченню заборгованості з орендної плати та втраті майна, виведення боржників активів зі складу об'єкта оренди - надання орендодавцю права відмовитися від договору оренди окремого індивідуально визначеного майна і зажадати повернення орендованого майна, якщо заборгованість орендаря з орендної плати перевищує суму завдатку, сплаченого при укладенні договору оренди.

Крім того, передбачається відшкодування орендарем збитків, заподіяних втратою, пошкодженням чи знищенням об'єкта оренди; можливість страхування орендованого майна орендарем на користь балансоутримувача цього майна; затвердження на рівні уряду порядку повернення орендованих цілісних майнових комплексів державних підприємств після припинення або розірвання договору оренди.