ua en ru

Рада легалізувала роботу приватних детективів

Рада легалізувала роботу приватних детективів Фото: Верховна Рада України

За документ проголосував 261 парламентарій

Верховна Рада України підтримала у другому читанні законопроект №3726 "Про приватну детективну (розшукову) діяльність". За документ проголосував 261 парламентарій, передає кореспондент РБК-Україна.

Так, проект складається з 22 статей, об'єднаних у 8 розділів, які, окрім загальних, прикінцевих і перехідних положень, визначають і регламентують:

- види і правовий статус суб'єктів приватної детективної (розшукової) діяльності;

- процедуру видачі свідоцтв про право займатися приватною детективною (розшуковою) діяльністю;

- види детективних послуг, які можуть надаватися суб'єктами приватної детективної (розшукової) діяльності, права та обов'язки цих суб'єктів;

- питання підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів, які здійснюють приватну детективну (розшукову) діяльність.

Також документом визначається процедура отримання дозволу на придбання, зберігання і застосування спеціальних засобів, умови їх застосування та здійснення контролю за діяльністю суб'єктів приватної детективної (розшукової) діяльності.

Зазначимо, що приватному детективу заборонено займатися адвокатською, нотаріальною або судово-експертною діяльністю, а також бути працівником Збройних Сил України. Також несумісною з діяльністю приватного детектива є військова або альтернативна (невійськова) служба.

У разі виникнення обставин несумісності, приватний детектив зобов'язаний у триденний строк з дня виникнення таких обставин подати в територіальний орган Національної поліції, який видав свідоцтво про право на заняття приватною детективною (розшуковою) діяльністю, заяву про припинення такої діяльності, а також посвідчення приватного детектива і свідоцтво.

Передбачається, що контроль за додержанням суб'єктами приватної детективної (розшукової) діяльності вимог законодавства України здійснює Національна поліція через свої територіальні органи. При цьому повноваження територіальних органів Нацполіції і порядок контролю діяльності суб'єктів приватної детективної (розшукової) діяльності затверджуються Кабміном.