ua en ru

Рада виключила підрозділу криптографічного захисту інформації зі складу режимно-секретного органу

Рада виключила підрозділу криптографічного захисту інформації зі складу режимно-секретного органу Фото: засідання Верховної Ради України

За відповідний законопроект проголосував 241 нардеп при 226 мінімально необхідних

Народні депутати підтримали в першому читанні і в цілому законопроект №2285 "Про внесення зміни до статті 21 закону України "Про державну таємницю" (режимно-секретних органів)". За відповідне рішення проголосував 241 нардеп при 226 мінімально необхідних.

Як заявив під час представлення даного законопроекту в парламенті перший заступник голови Державної служби спеціального зв'язку та інформації Олександр Корнейко, цей закон пропонує внести зміни в закон України № 1169-VII "ПРО внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення проведення мобілізації", який був прийнятий 27 березня 2014 р. і який передбачає, що "до складу режимно-секретного органу входять підрозділи режиму, криптографічного, технічного захисту інформації, секретного діловодства та інші підрозділи, що безпосередньо забезпечують охорону державних таємниць, залежно від специфіки діяльності державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації".

"Але специфіка цих підрозділів відрізняється тим, що в них є відповідні чутливі технології, тобто відповідний алгоритм захисту інформації, та відповідні шифри. Включення ж цих підрозділів режимно-секретні органи, призводить до того, що розширюється коло осіб, які мають доступ до всіх шифрів і алгоритмів. А в умовах військово-політичної ситуації ми вважаємо, що це небезпечно. Тому пропонується повернутися до тієї редакції закону, яка діяла до вересня 2014 р.", - заявив Корнейко.

Нагадаємо, нардепи також включили до порядку денного сьогоднішнього засідання відтермінування набрання чинності закону про прокуратуру.