ua en ru

Рада хоче захистити права дітей в зоні АТО

Рада хоче захистити права дітей в зоні АТО Фото: Верховна Рада

Цей законопроект став результатом поїздок народних депутатів у зону АТО

Верховна Рада України підтримала в першому читанні законопроект № 2254 "Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми". За відповідне рішення проголосували 246 депутатів при 226 мінімально необхідних.

Як заявила одна з авторів законопроекту - народний депутат з фракції "Блок Петра Порошенко" Ірина Геращенко, цей законопроект став результатом поїздок народних депутатів у зону АТО.

"Для того, щоб, наприклад, спростити процедуру відновлення документів дитини, якщо вони були втрачені під час переїзду з окупованих територій Донбасу, також там є визначення такої категорії, як діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти-сироти, переміщені з окупованих територій без документів, зможуть бути влаштовані в сім'ї громадян України. Вводиться таке поняття, як "сім'ї патронатних вихователів", - заявила Геращенко.

Законопроект пропонує з метою підвищення рівня захисту прав дітей під час військових дій та збройних конфліктів дозволить посилити відповідальність держави за долю дітей, які постраждали від воєнних дій і збройних конфліктів, дасть можливість запровадити ефективну систему захисту таких дітей, зокрема, надання їм комплексної матеріальної, медичної, психологічної допомоги".

Також нардепи доручили, щоб під час підготовки даного законопроекту до другого читання були враховані положення законопроектів №1410 та №2146.

"Ми зараз не голосуємо №1410 та не голосуємо №2146 і даємо доручення комітету з урахуванням їх положень підготувати до другого читання законопроект № 2254. Приймається?", - спитав спікер.

За відповідну пропозицію голову ВРУ проголосували 224 парламентарі.

Нагадаємо, в Києві знаходиться близько 12 тис. дітей-переселенців із зони АТО і Криму.