ua en ru

Рада хоче заборонити встановлювати тарифи ЖКГ нижче економічно обґрунтованих

Рада хоче заборонити встановлювати тарифи ЖКГ нижче економічно обґрунтованих Фото: Верховна Рада

За відповідне рішення проголосували 259 нардепів

Верховна Рада України с другої спроби підтримала у першому читанні законопроект № 2029а "Про внесення змін до деяких законів України у сфері комунальних послуг". За відповідне рішення проголосували 259 нардепів при 226 мінімально необхідний.

Під час першого голосування за нього відали свої голоси лише 224 нардепи.

Також парламентарі проголосували за підготовку цього законопроекту до другого читання за скороченою процедурою.

Цей проект закону входить в перелік законопроектів, які Україна повинна ухвалити для отримання другого траншу кредиту МВФ.

Як заявив віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Геннадій Зубко, під час представлення даного законопроекту у парламенті, цей документ дасть змогу встановити економічно обґрунтовані тарифи і не дозволяти підприємствам працювати з розривом тарифів.

"Можу навести приклад, який стався у нас навесні, коли піднімається вартість газу, не встигають піднімати тарифи для темлокомуненерго а також інших підприємств і великий розрив потім виникає у дуже короткий період", - сказав Зубко.

Так, цей законопроект пропонує внести зміни до законів України "Про житлово-комунальні послуги", "Про теплопостачання" та " "Про державне регулювання у сфері комунальних послуг", у який визначити, що "встановлення цін/тарифів на житлово-комунальні послуги нижчими від розміру економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво не допускається".

Крім того, передбачається, що спори щодо формування та затвердження цін/тарифів на житлово-комунальні послуги вирішуються в судовому порядку.

Законопроект передбачає також, що тарифи мають враховувати собівартість теплової енергії і забезпечувати рентабельність суб'єкта господарювання.

Нагадаємо, у коаліції не можуть порозумітися щодо встановлення тарифів ЖКГ.