ua en ru

Рада хоче заборонити вилучення землі, оголошеної об'єктом природно-заповідного фонду

Рада хоче заборонити вилучення землі, оголошеної об'єктом природно-заповідного фонду Фото: Володимир Гройсман

Закононпроект у першому читанні за основу підтримали 233 нардепа

Верховна Рада України (ВРУ) хоче заборонити вилучення, передачу у власність та надання у користування земельних ділянок, стосовно яких прийнято рішення про створення чи оголошення територій та об'єктів природно-заповідного фонду. Відповідний проект закону №2311 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства у сфері охорони природно-заповідного фонду України", який був попередньо обговорений, у першому читанні за основу підтримали 233 нардепа.

Також документом визначається, що власники або користувачі земділянок, водних та інших природних об'єктів, на яких створені чи оголошені території та об'єкти природно-заповідного фонду, повинні взяти на себе зобов'язання щодо забезпечення режиму їх охорони та збереження.

Забороняється вилучення, передача у власність та надання у користування земельних ділянок, стосовно яких прийнято рішення про створення чи оголошення територій та об'єктів природно-заповідного фонду.

Спеціально уповноваженим органом державного управління в галузі організації, охорони та використання ПЗФ є центральний орган виконавчої влади в галузі охорони навколишнього природного середовища, у складі якого діє Державна служба заповідної справи України, як урядовий орган держуправління.

Визначається, що в разі термінової необхідності за рішенням науково-технічної ради на території біосферного заповідника можуть проводитися заходи, спрямовані на охорону природних комплексів, ліквідацію наслідків аварій, стихійного лиха та попередження надзвичайних ситуацій не передбачених Проектом організації території. Для ліквідації наслідків аварій та стихійного лиха, в результаті яких виникає пряма загроза життю людей чи знищення заповідних природних комплексів, особливо термінові заходи здійснюються за рішенням адміністрації біосферного заповідника.

Передбачається, що землі природно-заповідного фонду за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування надаються в постійне користування природоохоронним установам або включаються до їх складу без вилучення у землекористувачів та відображаються у державній статистичній звітності.

Нагадаємо, раніше повідмолялося, що Рада хоче встановити конкурсну процедуру призначення керівників закладів культури.