ua en ru

Рада має намір встановити конкурсну процедуру призначення керівників закладів культури

Рада має намір встановити конкурсну процедуру призначення керівників закладів культури Фото: ВРУ

Метою проекту закону є встановлення прозорої конкурсної процедури призначення керівників закладів культури

Верховна Рада України (ВРУ) хоче встановити конкурсну процедуру призначення керівників закладів культури. Відповідний проект закону №2669-Д "Про внесення змін до деяких Законів України щодо запровадження контрактної форми роботи в галузі культури та конкурсної процедури призначення керівника державного чи комунального закладу культури (доопрацьований проект з поданням Комітету надано 22.09.2015)" у повторному першому читанні за основу підтримали 236 нардепів.

Законопроект також виносився на голосування в цілому, однак отримав лише 174 голоси парламентарів. За підготовку проекту закону до другого читання за скороченою процедурою проголосували з третього разу 228 нардепів.

Так, метою проекту закону є встановлення прозорої конкурсної процедури призначення керівників закладів культури, визначення чітких характеристик професійних та особистих якостей особи для зайняття цієї посади.

"Запропонована колегіальність у прийнятті рішення про призначення сприятиме зростанню професійності керівників закладів культури, їх авторитету, престижу займаної посади, особистої мотивації в удосконаленні професійних якостей, а також забезпечить ротацію кадрів та рівні можливості усіх кандидатів", - зазначається в пояснювальній записці.

Документ також передбачає оформлення трудових відносин з художнім та артистичним складом державних та комунальних закладів культури шляхом укладання контрактів, особливої форми трудових договорів, що дозволить врахувати індивідуальні здібності та професійні навички, специфіку виконуваної роботи, а також домогтися максимальної зацікавленості працівника у підвищенні продуктивності праці.

Законопроектом пропонується внести зміни до законів "Про культуру", "Про театри і театральну справу", "Про бібліотеки і бібліотечну справу", "Про музеї та музейну справу", а також до закону "Про охорону культурної спадщини".

Законом передбачається, що керівники закладів культури призначаються на посаду шляхом укладення з ними контракту строком на п'ять років за результатами проведення конкурсної процедури, визначаються обов'язкові чіткі вимоги до керівника.

Визначається порядок формування конкурсної комісії, склад та повноваження, а також механізм добору кандидатів на посаду керівника державного чи комунального закладу культури.

Нагадаємо, вчора, 10 листопада, Рада у першому читанні підтримала нову редакцію закону "Про наукову і науково-технічну діяльність".