ua en ru

Рада хоче встановити держпідтримку для будівництва доріг держвласності

Рада хоче встановити держпідтримку для будівництва доріг держвласності Фото: Верховна Рада

Проте нардепи відмовилися ухвалити цей закон в цілому

Верховна Рада України підтримала у першому читанні законопроект № 2940 "Про внесення зміни до пункту 3 розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" Бюджетного кодексу України (щодо розвитку автомобільних доріг державного значення)". За відповідне рішення проголосували 233 нардепи при 226 мінімально необхідних.

Разом з тим, парламентарі відмовилися ухвалити цей закон в цілому, за що віддали свої голоси лише 212 депутатів.

Як заявив співавтор даного законопроекту - народний депутат з фракції "Блок Петра Порошенка" Анатолій Матвієнко, після ліквідації дорожнього збору, який був джерелом будівництва доріг та переведення до загально фонду держбюджету акцизного збору з паливно-мастильних матеріалів, фактично в Україні не лишилося жодного джерела для будівництва ремонту та реконструкції доріг.

"Ми даємо уряду можливість якщо є дешеві кредити , і є вигідна пропозиція, скористатися такою можливістю", - зазначив Матвієнко.

Так, законопроект пропонує установити, що положення частини 4 статті 17 Бюджетного кодексу України не застосовуються при наданні державних гарантій за кредитами (позиками) суб'єктів господарювання, що забезпечують реалізацію проектів розвитку автомобільних доріг державної власності.

Зазначимо, що частиною четвертою статті 17 Кодексу визначено, що державні (місцеві) гарантії не надаються для забезпечення боргових зобов'язань суб'єктів господарювання, якщо безпосереднім джерелом повернення кредитів (позик) передбачаються кошти державного (місцевого) бюджету (крім боргових зобов'язань, що виникають за кредитами (позиками) від міжнародних фінансових організацій).

Нагадаємо, 20 травня 2015 р. Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроект, яким хоче надати право власності на землю структурі, яка викупає ділянку для суспільних потреб. За відповідний законопроект № 1270 "Про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо удосконалення механізму передачі земельних ділянок, відчужених для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності)" проголосували 291 нардеп при 226 мінімально необхідних.