ua en ru

Рада хоче спростити отримання громадянства особам, що воювали за Україну

Рада хоче спростити отримання громадянства особам, що воювали за Україну Фото: Народні депутати

За відповідне рішення проголосували 235 нардепів

Народні депутати підтримали у першому читанні законопроект № 1901 "Про внесення змін до закону України "Про громадянство України" (щодо спрощення порядку прийняття до громадянства України окремих категорій осіб)". За відповідне рішення проголосували 235 нардепів з 226 мінімально необхідних .

Як заявив автор законопроект - нардеп з фракції Радикальної партії Олега Ляшка Юрій Чижмарь, перша категорія, якої стосується цей законопроект - це особи, які зі зброєю захищають українську незалежність, друга категорія - це іноземці, як в місці свого проживання зазнають утисків тому що своїми діями підтримували авторитет України в світі.

"Ми вважаємо, що процедура повинна сьогодні бути спрощена для них, тому що вони сьогодні потребують захисту. Особи, які воювали на території України в лавах Збройних сил, територіальних х батальйонів, не можуть повернутися у місця проживання , оскільки там: в Росії , і Білорусі, в інших країнах СНД їх очікує кримінальна відповідальність... Ми вважаємо, що такі люди повинні мати український захист та при необхідності ті отримати громадянство. Сьогодні процедура ускладнена та має термін 1 рік. Тому ми пропонуємо 2 місяці з моменту подання ними заяви", - заявив Чижмарь.

Згідно з пояснювальною запискою, законопроект передбачає спрощення порядку прийняття до громадянства України осіб, які захищали суверенітет, територіальну цілісність і незалежність України та брали безпосередню участь в антитерористичній операції чи військових діях у складі добровольчих батальйонів, партизанських загонів чи інших територіальних формувань, що співпрацювали зі Збройними силами України, органами Міністерства внутрішніх справ України та Служби безпеки України, та осіб, які зазнали порушень прав і свобод людини на території іноземної держави, у зв'язку зі своєю позицією чи діяльністю, спрямованою на підтримку суверенітету, територіальної цілісності та незалежності України.

Також законопроектом передбачена спрощена процедура прийняття до громадянства України іноземців, які зазнали порушень прав і свобод людини на території іноземної держави у зв'язку зі своєю позицією чи діяльністю, спрямованою на підтримку суверенітету, територіальної цілісності та незалежності України. З цією метою передбачено надання документального підтвердження порушення громадянських прав і свобод іноземців у зв'язку із їх позицією чи діяльністю, спрямованою на підтримку суверенітету, територіальної цілісності та незалежності України, в країні їх постійного проживання.

Нагадаємо, раніше Президент України Петро Порошенко пообіцяв спростити надання українського громадянства переслідуваним в Росії активістам.