ua en ru

Рада зберегла пенсії працюючим вченим

Рада зберегла пенсії працюючим вченим Фото: Народні депутати

Народні депутати підтримали у першому читанні та в цілому законопроект № 2528 "Про внесення змін до закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" (щодо збереження науково-педагогічного кадрового потенціалу країни)". За відповідне рішення проголосували 308 нардепів при 226 мінімально необхідних.

Закон передбачає надання права науковцям під час роботи на наукових (науково-педагогічних) посадах на отримання/призначення пенсії/щомісячного довічного грошового утримання у порядку та на умовах, передбачених законом України "Про наукову та науково-технічну діяльність" та тимчасове (до 1 січня 2016 року) обмеження її розміру до 85%.

Як повідомила автор законопроекту - лідер Радикальної партії Олег Ляшко, держава має робити все, щоб "зберегти свої кращій уми".

"Наукові працівники, які по досягненню пенсійного віку продовжать освітницьку діяльність, заслуговують на державно опіку. Відбирати у них пенсії - це злочин", - зазначив Ляшко.

У свою чергу, Лілія Гриневич зазначила, що з прийняттям змін до пенсійного законодавства. Яким були відмінені пенсії науковцям, що досягли пенсійного віку, але продовжують працювати, почалося масове звільнення науково-педагогічний працівників, а їх присутність - вирішальна у спеціалізованих вчених радах, у керівництві науковими роботами.

Нагадаємо, в Україні з 1 квітня 2015 р. обмежилися пенсії працюючим пенсіонерам.

Разом з тим 9 квітня Рада відмовилася розширити коло осіб, яким не обмежуються пенсії з 1 квітня.