ua en ru

Рада хоче розширити перелік осіб, що претендуватиму на статус учасника бойових дій

Народні депутати підтримали у першому читанні законопроект № 1688 "Про внесення змін до закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" щодо статусу осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України". За відповідне рішення проголосували 263 нардепи з 226 мінімально необхідних.

Закон пропонує визнати учасниками бойових дій осіб із числа військовослужбовців Державної спеціальної служби транспорту, осіб рядового і начальницького складу Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Державної пенітенціарної служби.

Також документ пропонує надати право на встановлення статусу учасника бойових дій особам, які у складі добровольчих формувань територіальної оборони, що були створені державними чи громадськими організаціями, або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, перебуваючи в районах антитерористичної операції у період її проведення, за умови, що в подальшому такі добровольчі формування та самоорганізації були включенні до складу Збройних сил України, Міністерства внутрішніх справ України чи Національної гвардії України.

Також пропонується надати право на встановлення статусу інваліда війни безпосереднім учасникам АТО із числа військовослужбовців, працівників, добровольців, волонтерів, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії або каліцтва, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи в районах антитерористичної операції у період її проведення.

Крім того, законопроект пропонує надати право на встановлення статусу учасника війни працівникам підприємств, установ, організацій, які залучалися та брали безпосередню участь в забезпеченні проведення антитерористичної операції в районах її проведення у порядку, встановленому законодавством.

Також передбачається пропонується поширити чинність закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" на сім'ї добровольців та працівників підприємств, установ чи організацій, які загинули (пропали безвісти) або померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час залучення та участі в АТО.

Нагадаємо, 10 лютого 2015 р. Рада прирівняла осіб, які отримали каліцтва на Майдані, до інвалідів війни.

Раніше 6 травня 2014 р. Рада надала учасникам АТО статус учасника бойових дій.