ua en ru

Рада хоче передати деякі адміністративні послуги на місця

Рада хоче передати деякі адміністративні послуги на місця Фото: Верховна Рада України

За відповідне рішення проголосували 286 нардепів

Верховна Рада України підтримала в першому читанні законопроект №2984 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування та оптимізації надання адміністративних послуг". За відповідне рішення проголосували 286 нардепів при 226 мінімально необхідних, передає кореспондент РБК-Україна.

Як заявив один з авторів законопроекту - народний депутат з фракції Радикальної партії Віктор Галасюк, даний законопроект - це один з чотирьох законопроектів, спрямованих на системну, глибоку реформу реєстраційної служби України.

"Ці законопроекти спрямовані на спрощення процедур державної реєстрації прав на нерухоме майно, бізнесу та інших об'єктів. Мова йде про те, щоб зруйнувати монополізованих вертикаль, яка сьогодні існує, і передати ці адміністративні послуги від Кабінету міністрів на місця - місцевим органам, адміністраціям, нотаріусам і т.д.", - сказав Галасюк.

Так, законопроект пропонує внести ряд змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на розширення повноважень органів місцевого самоврядування та оптимізації надання адміністративних послуг. Серед новел проекту - приписи, спрямовані на усунення розбіжностей, виявлених при реалізації закону "Про адміністративні послуги", шляхом виключення деяких положень із тексту цього закону і доповнення його новими положеннями, регулюючими статус і діяльність центру надання адміністративних послуг, а також забезпечують вдосконалення процедури надання адміністративних послуг в електронній формі.

Крім того, органам місцевого самоврядування (виконавчому органу сільської, селищної або міської ради, сільському голові у випадку, коли відповідно до закону виконавчий орган сільської ради не створено) пропонується надати повноваження щодо реєстрації місця проживання та зняття з реєстрації місця проживання, ведення відповідного реєстру територіальної громади.

Нагадаємо, раніше Рада підтримала в першому читанні законопроект №2982 "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень", чим має намір передати реєстрацію прав на нерухоме майно на місця.