ua en ru

Рада хоче скасувати сертифікацію для пивної продукції

Рада хоче скасувати сертифікацію для пивної продукції Фото: Верховна Рада

За відповідне рішення після декількох повернень до розгляду проголосували 230 нардепів

Верховна Рада України підтримала в першому читанні законопроект №2971-Д "Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення регулювання виробництва і обігу пива". За відповідне рішення після декількох повернень до розгляду проголосували 230 нардепів при 226 мінімально необхідних, передає кореспондент РБК-Україна.

Як заявила заступник міністра фінансів України Олена Макеєва під час представлення даного документу у парламенті, необхідність прийняття цього документу обумовлене віднесенням з 1 липня 2015 р. пива до категорії алкогольних напоїв, у результаті чого на пиво розповсюджуються всі обмеження, які діють для алкогольних напоїв.

"Проектом пропонується зняти зайві регулювання, зважаючи на відмінності цих двох алкогольних напоїв", - заявила Макеєва.

Згідно з пояснювальною запискою, законопроект пропонує внести зміни до закону України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів" та скасувати для пивоварної галузі:

- атестації виробництва;

- сертифікації та підтвердження відповідності продукції;

- ліцензування виробництва;

- регулювання Кабінетом міністрів України мінімальних оптово-відпускних або роздрібних цін;

- державне регулювання нормування втрат при виробництві;

- внесення місць зберігання продукції до Єдиного державного реєстру;

- єдиних з алкогольними напоями вимог до маркування продукції.

Законопроект також пропонує внести зміни до закону "Про рекламу" в частині уточнення умов здійснення реклами різних категорій алкогольної продукції, встановлення заборони на розповсюдження реклами про проведення розважальних заходів, конкурсів, лотерей, розіграшів призів, якщо умовою надання права участі в таких заходах є придбання та/або споживання алкогольних напоїв. Але це положення викликало найбільше суперечок реред нардепів, і спікер Верховної Ради України Володимир Гройсман доручив депутатам врегулювати це питання до другого читання.

Нагадаємо, пиво в Україні з 1 липня прирівнюється до алкогольних напоїв.