ua en ru

Рада хоче скасувати дозвіл на експерименти над тваринами

Рада хоче скасувати дозвіл на експерименти над тваринами Фото: Верховна Рада

Законопроект направлений на дерегуляцію господарської діяльності

Верховна Рада України підтримала у першому читання законопроект № 2887 "Про внесення змін до деяких законів України, які регулюють відносини, пов'язані з одержанням документів дозвільного характеру". За відповідне рішення проголосували 241 нардеп при 226 мінімально необхідних.

Як заявила голова парламентського комітету з питань науки і освіти Лілія Гриневич, метою прийняття закону є дерегуляції господарської діяльності в Україні шляхом скасування дозволу на проведення робіт з експериментальними тваринами та дозволу на ввезення продукції, отриманої з використанням генетично модифікованих організмів для науково-дослідних цілей, а також з метою уточнення повноважень окремих центральних органів виконавчої влади в галузі поводження з експериментальними тваринами та з ГМО.

"Ці питання дуже неоднозначно сприймаються як у колі фахівців , так і у суспільстві в цілому. Національна академія наук та Національна академія аграрних наук пропонують відправити цей законопроект на доопрацювання. Але головне науково-експертне управління ВРУ у своєму висновку говорить про те, щоб за результатами розгляду у першому читанні ми прийняли законопроект за основу", - сказала Гриневич.

Вона також висловила зауваження: 1) скасування дозволу на проведення експериментів над тваринами зобов'язує орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики з метою недопущення жорсткого поводження з тваринами терміново розробити механізми контрою за науково дослідними роботами, що проводяться установами та вузами з експериментальними тваринами; 2) необхідно врахувати положення Картахенский протокол про біобезпеку до Конвенції про біологічне різноманіття від 29 січня 2000 р.

Нагадаємо, 7 квітня 2015 р. Верховна Рада дозволила утилізацію відходів тваринного походження юр- та фізособам.