ua en ru

Рада хоче відкрити доступ на засідання парламентських комітетів

Рада хоче відкрити доступ на засідання парламентських комітетів Фото: Павло Різаненко

Депутати заговорили про гласність і відкритість

Народні депутати підтримали в першому читанні законопроект №1228 "Про внесення змін до закону України "Про комітети Верховної Ради України" (щодо доступу засобів масової інформації до засідань комітетів)". За відповідне рішення проголосували 244 нардепи при 226 мінімально необхідних, передає кореспондент РБК-Україна.

Як заявив автор законопроекту, народний депутат з фракції "Блок Петра Порошенка" Павло Різаненко, даний законопроект стосується гласності та відкритості роботи Верховної Ради та її органів, тобто комітетів, що гарантується Конституцією України та законом "Про регламент Верховної Ради України".

"Гласність та відкритість означає: відкритість - можливість присутності представників ЗМІ та простих громадян на засіданнях цих органів, тобто комітетів, а гласність означає можливість здійснення телетрансляції, радіотрансляції, здійснення відео- та аудіозаписів. Однак чинні положення закону "Про комітети Верховної Ради" обмежують дані права або створюють умови для неналежного забезпечення цих прав. Так, стаття 9 говорить про те, що на засіданні комітету можуть бути запрошені представники ЗМІ, але нерідкі випадки, коли, керуючись цією статтею, заявляють, що запрошень жодних не було, і відмовляють ЗМІ у присутності на засіданні комітету. Стаття 44 про проведення засідань комітетів передбачає, що здійснення відео- та аудіозаписів представниками ЗМІ здійснюється за згодою голови комітету чи самого комітету. Для того, щоб уникнути цієї неузгодженості, пропонується цим законопроектом зафіксувати ці права безумовно. Тобто у статті 9 викласти, що на засіданнях комітетів мають право бути присутніми представники ЗМІ, крім випадків, коли це засідання проводиться в закритому режимі. У статті 44 пункті 2 пропонується закріпити право ЗМІ на відкритих засіданнях здійснювати теле- і радіо зйомку", - сказав Різаненко.

Нагадаємо, в лютому Різаненко увійшов до складу парламентської спецкомісії з питань приватизації.