ua en ru

Рада хоче звільнити від мобілізації викладачів вузів

Рада хоче звільнити від мобілізації викладачів вузів Фото: Верховна Рада України

За відповідне рішення проголосували 283 нардепи

Верховна Рада України підтримала у першому читанні законопроект № 2620 "Про внесення змін до закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (щодо звільнення від призову на військову службу під час мобілізації викладацького складу вищих учбових закладів та наукових співробітників)". За відповідне рішення проголосували 283 нардепи при 226 мінімально необхідних.

Також парламентарі 250 голосами підтримали пропозицію про підготовку цього законопроекту до другого читання за скороченою процедурою.

Як заявив один з авторів документу, народний депутат з фракції "Блок Петра Порошенка" Олег Барна, даний законопроект пропонує звільнити від мобілізації викладачів вищих навчальних закладів,які мають науково-педагогічне навантаження не менше 0,5 ставки, науковий ступіть, звання, а також науковий ступінь науково дослідницьких інститутів і закладів, прирівняних до них.

У законопроекті пропонується шляхом внесення змін до статті 23 закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" визначити, що викладачі вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівня акредитації, які мають науково-педагогічне навантаження не менше 0,5 ставки, науковий ступінь та звання (кандидат наук, доктор наук, доцент, професор) та наукові співробітники науково-дослідних інститутів, центрів, лабораторій, закладів прирівняних до них, які мають науковий ступінь та звання, ведуть наукову діяльність та дослідження в прикладній та фундаментальній науці, не підлягатимуть призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

Нагадаємо, 15 січня 2015 р. Верховна Рада прийняла закон №116-VIII "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо вдосконалення порядку проходження військової служби та питань соціального захисту громадян України, які проходять військову службу під час особливого періоду" ,який поміж іншим задає відстрочку від призову на строкову військову службу для продовження професійної діяльності педагогічним працівникам з повною вищою освітою, основним місцем роботи яких є загальноосвітні навчальні заклади, за умови повного навантаження на займаній посаді, - на весь період їх роботи за спеціальністю у сільській місцевості.